Jdi na obsah Jdi na menu
 


První dojem

 
První dojem
 
O tom, že škola není jen o učení se v lavici, jsme se mohli sami přesvědčit. V pondělí a úterý 13. a 14. září jsme se vypravili na několik exkurzí. Mezi cíli našich cest byla přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, papírny Velké Losiny a v našem bližším okolí třídící linka v České Vsi, navštívili jsme také řízenou skládku u Supíkovic a na závěr Čističku odpadních vod v České Vsi.

Prvního dne:
V pondělí ráno jsme se všichni sešli u Gymnázia a vyrazili na celodenní exkurzi. Na Dlouhých stráních jsme zhlédli krátký film o provozu elektrárny a dále pokračovali prohlídkou dolní nádrže. Po strmé cestě na horní nádrž bychom možná mohli mít nádherný výhled na okolní kopce, jenomže v horách se válely kusy mlhy a mraků, takže jsme místo toho obdivovali, jak hluboko pod námi je úpatí Mravenečníku. Každý jsme si obešli kolečko kolem horní nádrže a pokračovali dále autobusem do Velkých Losin. Výroba papíru se zase za ta staletí nezměnila. První den nám počasí vydrželo tak tak, a když se při návratu do Jeseníku spustil déšť, ani jsme si nepředstavovali, jak bude druhého dne.

Druhého dne:
Nádherný den, na obloze jen sem tam nějaký mrak. Vyrazili jsme na třídící linku, kde nás provedli celým areálem sběrného dvora. Asi o hodinu později jsme už seděli v autobuse a mířili na skládku. Na celé skládce pracují pouze tři lidé, kteří se starají o provoz tak velké plochy - a  jde jim to dobře.
Ale to už byl čas vracet se zpět do České vsi, na čističku odpadních vod. Tady nás opět provedli po areálu celé čističky a vysvětlili funkci celého zařízení. Tento čichový zážitek si určitě nejeden z nás zapamatuje! Čas opět neúprosně uběhl a nás čekala pohodlná zpáteční cesta v autobuse.
Oba dva dny s námi vydrželi p. Worm a p. Staňová, kterým děkujeme.